Šta su to bio kamini?

BioNova, Beograd, 27. Februar 2023.

Bio kamini su odlična alternativa klasičnim kaminima koji sagorevaju čvrsto gorivo ili gas. Ova alternativa predstavlja rešenje kako imati pravi kamin, sa pravim plamenom, koji greje, a ne zahteva dimnjak, dovod vazduha, specifične instalacije i nema pepela i dima.

Celinu bio kamina čine dva segmenta – gorionik i ložište

  • Gorionik je sertifikovan serijski proizvod koji obezbeđuje kontrolisano i sigurno sagorevanje etanolskih isparenja, usklađen sa normama i standardom. 
  • Ložište u koje je postavljen gorionik predstavlja sigurno okruženje koje garantuje bezbedno korišćenje. Uz poštovanje standarda, ložišta mogu biti izgrađena od vatrostabilnih i termootpornih materijala, najčešće u sistemu suve gradnje ili izrađena od čelika.

 

Porast popularnosti bio kamina donosi na tržište najrazličitije proizvode koji se nude pod istim imenom – bio kamin. Aktuelnu ponudu možemo svrstati u dve velike i podpuno različite kategorije.

  • Grupa I : Premijum proizvodi su atestirani bio kamini i gorionici proizvedeni po DIN 4734-1 i EN 16647 standardu koji je Srbija prihvatila u potpunosti. Standard je propisao bitne uslove kao što su  – potrošnja goriva, emisija ugljen dioksida i ugljen monoksida kao i opšte zahteve sigurnosti korišćenja. Proizvođače premium gorionika prevashodno odlikuje specifična tehnologija sagorevanja isparenja bio etanola koja zadovoljava zahteve standarda. BioNova gorionici rade na bazi EECT (Evaporated Ethanol Combustion Technology) po principu “jednostavnije je bolje”. EECT tehnologija obezbedjuje  potpuno sagorevanja etanolskih isparenja bez pojave neprijatnih mirisa a pritom ne sadrži komplikovane elektro mehaničke sisteme sklone čestim kvarovima.
  • Grupa II : Razne kantice sa podužno prosečenim otvorom, prohromski sudovi sa poklopčićima, posude popunjene kamenom vunom ili šljunkom koji potiču, u glavnom, sa dalekog istoka ili iz kućne radinosti i kod kojih postoji ozbiljna opasnost od emisije štetnih gasova i čestica, kao i opasnost od požara i nezgoda.

 

Preporučujemo da se dobro raspitate i u obzir uzmete sve karakteristike proizvoda pre nego se upustite u kupovinu. Uređaj koji generiše otvoreni plamen, ma koliko jednostavno na prvi pogled delovao, u koliko nije brižljivo dizajniran i proizveden, predstavlja opasnost po vaše zdravlje i zdravlje vama najbližih. 

Restoran Venecija - Zemun

Želite da nam postavite pitanje ?


logo Nova Vizantija

Nova Vizantija – Bio Nova Kamini

Svetogorska 12/21, Beograd 11103, Srbija

Radno Vreme